Премиерата на  „Службогонци“ по едноименната пиеса на Иван Вазов ще

...
Премиерата на  „Службогонци“ по едноименната пиеса на Иван Вазов ще
Коментари Харесай

Премиерата на „Службогонци“ по Иван Вазов е на 4 юли в Ловеч

Премиерата на  „Службогонци“ по едноименната пиеса на Иван Вазов ще е на  4  юли, понеделник, от 19 ч. в Драматичен театър-Ловеч.

„Да, държавното управление падна, кой какво можа открадна….“ Този къс фрагмент от сатиричното стихотворение на Николай Урумов мъчително припомня на част от действителността, в която живеем. Макар написана преди 120 години, пиесата „ Службогонци ” от Иван Вазов е към момента настояща и насочва вниманието към съществуващи и до през днешния ден проблеми в ръководството на България. Тя е измежду най-ярките произведения в българската класическа драматургия, а посредством нея създателят обръща внимание на тематики, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват упоритостта за власт, кариеризмът и корупцията.

„ Службогонци ” е и най-новото заглавие в репертоара на Драматичен театър-Ловеч и е под режисурата на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Освен че е режисьор на пиесата, Урумов се превъплъщава и в облика на Станчо Квасников и дружно с актьорите на Ловешкия спектакъл вдъхва нов театрален живот на Вазовата пиеса.

Комедийният театър „ Службогонци ” е изигран за първи път от трупата на спектакъл „ Сълза и смях ” през далечната 1902 година Той е и едно от първите заглавия на новооснования Народен спектакъл, където е показан на 16 януари три години по-късно. Материалите за написването на творбата Иван Вазов събира по времето, когато самият той е министър на националното просвещение в държавното управление на Константин Стоилов.
Историята ни показва един министър и няколко души, искащи да станат служители и да бъдат назначени на държавна работа, без значение от длъжността, която ще извършват. Образите на героите са смешни, само че разкриват една уродлива част от човешка същина, в чието лице се оглеждат алчността и нелепостта.

Как ще приключи този комплициран сюжет и какви обрати ще претърпят героите, следва да разберем. А до момента в който това стане, думите на министър Никола Балтов ще не престават да ехтят като една незабравена истина:

„…А ползите на страната, на страната? Но кой мисли за това? Всяка партия има своите хиляди гладници, хиляди „наши“, които е длъжна да подреди на държавната софра като пристигна на власт, а хиляди други, изпъдени от работа, ще чакат нови политически промени, с цел да се докопат още веднъж до кокала. Всяка партия си има армия паразити, непотребни на обществото, които живеят единствено на националния гръб… И тая паплач пораства, усилва се всеки ден и час. Така е било до момента, по този начин ще бъде и отсега нататък. Ужасно! Ето неизлечимия кусур на изкривения наш парламентарен живот. Всички спомагаме за разпространяването на болестта на мързела, губим цели генерации, като ги вършим неспособни за труд и почтеност! … Възмутително!“

Билетите са в продажба на касата на театъра, с работно време от 10 до 14 ч.. Резервация тук-там може да се прави и на телефон 0884315455.

Режисьор: Николай Урумов
Сценография и костюми: Кирил Наумов
Композитор: Иван Стоянов
Плакат: Драгомир Димчев

Участват:
Никола Балтов, министър – Гьорги Трайков
Аничка, дъщерята на министър Балтов – Марина Георгиева
Баба Дона, Балтовата майка – Нина Суванджиева
Станчо Квасников, родственик на министър Балтов – Николай Урумов
Жеко Хоров – Явор Костов–Яша
Какавидов – Георги Грозев
Боздугански – Йордан Петков–Дуньо (гостуващ артист от трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов ”)
Г-жа Терзийска – Диана Спасова
Чалканов, народен представител – Петър Стойчев
Стоянка, слугиня – Аделина Петрова
Илия, лакей и файтонджия – Мариян Стефанов (гостуващ артист от трупата на ДКТ „ Иван Радоев ” – Плевен).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР